Lume buna, meet Arata… cabina de proba a lui MK Culinary School !


poza arataCand m-am inscris la Matthew Kenney Culinary Professional Raw Applications nu m-am gandit prea mult la locatie…

Desi parea mai “second hand”, asa: Belfast, US… ok, nu e scoala din Miami, nu e cea din Thailanda, dar totusi am avut norocul sa prind 50% reducere, ceea ce oricum a insemnat o avere, iar pana la urma daca e o scoala Matthew Kenney acolo, tre’ sa fie ceva de capul Belfastului asta! Asa ca n-am facut niciun research inainte sa vin.

Cand am vazut ca au si propriul lor restaurant in oras, Arata, m-am linistit pe deplin – trebuie ca locul asta este super cool!

Ajunsa aici – cu greu si peripetii, my style – constat contrariul – deloc dezamagita!: e o urbe atat de mica, incat Cernavoda in care am crescut eu ar putea fi metropola… desi ambele orase au cate o intersectie semaforizata, deci se pune ca sunt pe picior de egalitate.

Despre Belfast o sa va tot povestesc, o luna de zile, ca sunt socata pana-n prasele de ce cultura vegana este intr-un asa orasel mic, si ce freamat de viata sanatoasa pe la toate colturile. Te face sa crezi ca nu esti in America, mai ales ca n-am vazut niciun supraponderal pe-aici… (ok, eu sunt cu un picior in partea de la mijloc al graficului BMI, dar cine se incurca cu jumatati de masura…:)

Ce voiam sa va povestesc este despre Arata, restaurantul de-aici a lui Matthew. Dupa prima zi de scoala, despre care sper sa povestesc curand, am iesit sa mancam, unde altundeva decat la Arata. Meniul, labartat lejer pe o foaie A4, in principal ramen noodles cu tot ce-a impanzit pamantul verde si colorat. De alfel spectaculos de buni.

Si cum pe mine ma macina maxim subiectul: “cum fac domne unii sa aiba un business de success?”, ma dau in vorba cu toata lumea. Si surpriza! Restaurantul nu este chiar un restaurant adevarat. N-ar avea suficienti clienti si noima, in orasul asta mic.

Este un restaurant de test. Din care nimeni nu vrea sa faca bani. (9-12 USD o portie de mancare mi s-a parut destul de decent)

Matthew vrea doar sa testeze concepte diferite, pentru restaurante diferite pe care le deschide prin colturile lumii. La fiecare 3-6 luni ii schimba numele, il redecoreaza total, in ton cu noul specific, si gata.. timp de 3-6 luni, scoate din palarie alt restaurant!

Se pare ca e o tehnica folosita de toti marii chefi si proprietari de lanturi de restaurante, dar mie mi s-a parut spectaculos sa poti sa faci asta, la o scara atat de mare, si sa-ti iasa ca si cum viata ta ar depinde de businessul asta.

Caci asa am fost serviti. Arata este un pilot pentru un restaurant de ramen noodles care se va deschide in Hong Kong toamna asta. Pentru ca au  “pilotat” destul conceptul, se inchide saptamana viitoare. Toata lumea ia o pauza, 1-2 luni, apoi revin, sub un alt nume, cu alt concept. Inainte de asta a fost Gothic, si a dat nasit un restaurant fusion din New York .

Eu cand ma fac mare, vreau sa fiu si eu pilot de restaurante. Jur ca mi-ar placea.

To be continued…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s